Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Програмоване реле на 40 каналів вводу/виводу ОВЕН ПР102

Feb 17, 2021 8:23
Зовнішній вигляд ПР102

Зовнішній вигляд ПР102

 

 

Новинка від компанії ОВЕН – програмоване реле на 40 каналів вводу/виводу ПР102 розширює лінійку програмованих реле, але в той же час відрізняється від своїх попередників. У цій статті розглянемо основні особливості та «фішки» цього пристрою.

 

 

Новий компактний корпус 

Пристрій виготовлено в корпусі сірого кольору, в яких випускаються всі нові модифікації ОВЕН ПР, і має розміри 123х58х90 мм. Якщо взяти стандартний однофазний автоматичний вимикач, який є у кожного в квартирі, то ПР102 має довжину, що рівна 7 «автоматам», або, так званий, «автоматний» корпус 7DIN. Компактний корпус дає можливість значно економити місце і полегшує компонування щита. 

 

Програмоване реле комплектується знімними клемниками, що дає змогу зробити швидку заміну або зняти пристрій для програмування. Ще одна відмінна риса – це можливість запрограмувати пристрій без подачі основного живлення. Таким чином, для завантаження програми досить підключити його до ПК за допомогою USB-кабелю.

Габаритні розміри ПР102

Габаритні розміри ПР102

 

На передній панелі пристрою розташована відкидна кришка з отворами для світлодіодів, що відображають стан входів/виходів. Інженери компанії ОВЕН врахували зауваження клієнтів, тому для зміни режимів роботи в ПР102 немає необхідності розкривати корпус пристрою.

 

Під кришкою розташовані всі необхідні елементи і вузли для роботи з пристроєм. Після відкриття верхньої кришки з'являється доступ до елемента живлення годинника реального часу, правіше знаходиться перемикач «Робота/Стоп», за допомогою якого можна зупинити виконання алгоритму користувача, перевести пристрій на режим модуля вводу/виводу, а також примусового змінення внутрішнього програмного забезпечення. Далі розташований сервісний роз'єм, який використовується під час налагодження пристрою на виробництві, правіше розташовані двоколірні інформаційні світлодіоди, що відображають стан пристрою в різних режимах роботи.

 

Стан кожного входу і виходу пристрою відображається за допомогою світлодіодних індикаторів, що розташовані в ряд зверху і знизу. Також для керування з програми доступні два програмованих індикатори F1, F2.

Вид пристрою з відкритою кришкоюй

Вид пристрою з відкритою кришкою

 

Для завантаження алгоритму користувача з програми OwenLogic з правого боку розташований роз'єм мікроUSB. Тип використовуваного кабелю не є унікальною позицією і є практично у кожного, тому до комплекту постачання він не входить. У разі придбання великої партії пристроїв не потрібно зберігати невикористовувані кабелі, ця особливість вигідно відрізняє програмовані реле ОВЕН від конкурентів, у яких використовуються спеціалізовані програматори, зазвичай не дешеві та з великим терміном постачання.

 

Вгорі над роз'ємом USB розташований роз'єм для підключення модулів розширення ПРМ по внутрішній шині. Використовуючи цей роз'єм, можна підключити до 2-х модулів розширення ПРМ (ПРМ-1 і/або ПРМ-3), що дозволяє збільшити кількість дискретних і аналогових входів/виходів, причому можливе застосування модулів з різним типом живлення і характеристиками.

 

Використання внутрішньої шини дозволяє швидко підключити модулі розширення ПРМ і працювати з ними, як і з власними входами/виходами головного пристрою. У такому варіанті підключення залишаються вільними канали RS-485, за допомогою яких ПР102 можна підключити до хмарного сервісу OwenCloud, панелей оператора або виводити дані в SCADA-систему.

 

Програмоване реле ОВЕН ПР102 має два канали RS-485, розташовані вони зверху і знизу, кожен може працювати як в режимі Master, так і в режимі Slave, незалежно з різними мережевими налаштуваннями, які задаються з програми OwenLogic. 

Комунікаційні можливості ПР102

Комунікаційні можливості ПР102

 

Модифікації

ПР102 випускається на два типи напруги живлення: змінна ~230 В і постійна =24 В. Модифікації з живленням ~230 В мають тільки дискретні входи/виходи. Модифікації на 24 В представлені широким набором можливостей, мають до 8 універсальних аналогових входів з підтримкою різних режимів, що обираються з програми, і 2 універсальних аналогових виходи 4... 20 мА або 0...10 В. Завдяки універсальності вдається уникнути проблеми, коли закуплений, наприклад, привід з керуванням 0...10 В, а пристрій підібраний з виходом 4 ... 20 мА. Перемикання, як і у випадку з AI, здійснюється програмно в середовищі OwenLogic.

 

Дискретні виходи ПР102, залежно від модифікації, можуть бути релейними (нормально-відкритими) або транзисторними (оптопара n-p-n-типу), це дозволяє використовувати пристрій в задачах, де потрібне керування виходами з високою частотою. Також транзисторний вихід підтримує програмний ШІМ-режим. 

Підтримувані типи сигналів і датчиків

Підтримувані типи сигналів і датчиків

 

Програмування

Написання програм керування для нових модифікацій пристроїв так само відбувається в програмі OwenLogic.

 

Для тих, хто раніше створював програми керування для цієї лінійки пристроїв, освоєння ПР102 буде дуже швидким. Всі, хто тільки планує почати використання цих пристроїв, можуть знайти на сайті готові зразки для різних завдань. Програми, написані під інші модифікації пристроїв, легко адаптувати під нові моделі. 

 

Підводячи підсумки, слід зазначити, що ПР102 істотно доповнить новими можливостями парк програмованих реле. Наявність двох інтерфейсів RS-485 і внутрішньої шини дозволяє використовувати ці пристрої в широкому спектрі завдань автоматизації та інтегрувати їх в існуючі системи.

 

 

 

Зворотній зв'язок