Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Проект комплексної автоматизації насосних станцій

Jul 13, 2017 10:24

У процесі автоматизації промислових підприємств часто виникає необхідність модернізації уже існуючих систем контролю та керування технологічним обладнанням. У цій статті розглядається проект модернізації систем охолодження технологічних ліній на підприємстві машинобудівної галузі, що реалізований на базі обладнання ОВЕН. Необхідність модернізації систем обумовлюється збільшенням вимог до надійності та безпечності, а також якості регулювання та енергоефективності автоматизованих систем керування. Впровадження енергозберігаючих технологій та ефективних алгоритмів керування, а також необхідність поєднання сучасних засобів автоматизації з обладнанням зразка 70-х – 80-х років робить завдання модернізації нетривіальним.

У процесі комплексної модернізації застарілих систем керування технологічним обладнанням були розроблені режими автоматичного регулювання та підтримка встановлених значень параметрів технологічних процесів – рівнів у резервуарах та тиску в магістралях, а також забезпечено дистанційне керування пристроями та механізмами з пультів керування по мережі RS-485. Розроблені алгоритми дозволяють здійснювати керування цілим комплексом взаємопов’язаних насосних модулів різного функціонального призначення, у тому числі й каскадне керування насосними групами в автоматичному режимі.

Функціональна схема системи керування насосними станціями містить:

Функціональна схема керування насосними станціями

Функціональна схема керування насосними станціями

 

Комплекс водооборотного циклу систем охолодження технологічного обладнання містить:

  • дві основні насосні станції (потужністю 2×250 кВт та 2×130 кВт);
  • зливову насосну станцію (2×160 кВт);
  • фекальну насосну станцію (2×130 кВт);
  • очисні споруди (2×110 кВт).

У ході реалізації впровадження проекту було виготовлено два пульти диспетчерського контролю, п’ять подвоєних пультів керування насосними агрегатами, п’ять подвоєних шаф керування агрегатами. На шести агрегатах було замінено електродвигуни сумарною потужністю 0,7 МВт, а сумарна потужність введеного в експлуатування технологічного обладнання склала 1,4 МВт.

У процесі реалізації проекту модернізації було застосовано високотехнологічне обладнання компанії ОВЕН:

  • програмовані логічні контролери з відкритою архітектурою ПЛК73 (5 шт.);
  • універсальні шестиканальні вимірювачі-регулятори ТРМ136 (5 шт.);
  • двоканальні вимірювачі-регулятори ТРМ202 (5 шт.);
  • перетворювачі тиску ПД100-ДИ(5 шт.);
  • перетворювачі тиску ПД100-ДГ(5 шт.)

Впровадження проекту модернізації дозволило мінімізувати людський фактор та зменшити кількість некваліфікованого персоналу чергових змін. Крім того, впровадження автоматизованої системи керування та диспетчерського контролю стало причино збільшення показників енергоефективності підприємства, дозволило підвищити продуктивність обладнання, а також збільшити моторесурс рухливих механізмів.

Завдяки використанню сучасного програмованого обладнання з’являється можливість розширювати систему без додаткових комутацій та демонтажу, а також здійснювати програмування та конфігурування обладнання під нові режими роботи, якщо є  необхідність реалізації нових виробничих завдань.

Зворотній зв'язок