Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Поплавкові датчики рівня ОВЕН

Jun 20, 2018 8:56

Поплавкові датчики рівня ОВЕН використовуються для вимірювання (ПДУ-И і ПДУ-RS) та сигналізації рівня (ПДУ) різних рідин, у тому числі агресивних середовищ, за винятком корозійно-активних до матеріалу датчика.  Датчик рівня ПДУ-RS підтримує роботу з хмарним сервісом OwenCloud.

 

Особливості поплавкових датчиків

Поплавкові датчики на відміну від кондуктометричних працюють не тільки з електропровідними, але й з неелектропровідними рідинами. Датчики встановлюються в резервуарах відкритого і закритого типу.

Простота конструкції поплавкових датчиків гарантує надійність та економічність обслуговування. Поплавкові датчики складаються з поплавця з магнітом всередині та штоку з герконами, що спрацьовують при наближенні до магніту. Датчики стійкі до піни і бульбашок, використовуються при роботі з в'язкими рідинами, а також при високій температурі й тиску, але не придатні для вимірювання липких, засихаючих і замерзаючих рідин, а також рідин з механічними включеннями. Датчики ОВЕН ПДУ можуть працювати при температурі до 105 °С у воді, та в хімічно агресивних середовищах.

Поплавкові датчики рівня ОВЕН (рис. 1) виготовляються у загальнопромисловому та вибухозахищеному виконаннях. Розрізняють датчики з горизонтальним (ПДУ-1) і вертикальним способом монтажу (ПДУ-2, ПДУ-3).  Вертикальне кріплення дозволяє відстежувати як проміжні, так і граничні (переповнення, недолив) рівні, горизонтальне – лише проміжні рівні. Датчик ПДУ-3, має кулеподібний поплавок, може працювати з в'язкими рідинами.  Поплавкові датчики рівня використовуються спільно з сигналізаторами рівнів ОВЕН САУ і БКК1, а також самостійно, і керують виконавчими механізмами через проміжне реле або контактор.

Датчики рівня поділяються на дискретні сигналізатори рівня (ПДУ) і рівнеміри для безперервного вимірювання рівня (ПДУ-И, ПДУ-RS).

 

Переваги поплавкових датчиків ОВЕН:

  • простий монтаж;
  • наявність вибухозахищених виконань;
  • одно-, дво-, трирівневі виконання;
  • довжина кабелю на замовлення клієнта;
  • температура експлуатації від -40 до + 105 °C;
  • використання в закритих резервуарах при тиску до 4 МПа;
  • робота у в'язких рідинах густиною ≥ 0,66 г/см3;
  • невисока ціна;
  • довгий термін служби.

 

Поплавкові датчики рівня ПДУ-1 Поплавкові датчики рівня ПДУ-2 Поплавкові датчики рівня ПДУ-3
ПДУ-1 ПДУ-2 ПДУ-3

Рис. 1. Поплавкові датчики рівня

 

Таблиця 1. Основні характеристики поплавкових датчиків рівня

Модель

Тип монтажу

Вид поплавка

Щільність середовища, г/см2

Тиск середовища, МПа

Макс. довжина штоку, мм

ПДУ-1

горизонтальний

циліндричний

0,7

1,6

2 500

ПДУ-2

вертикальний

циліндричний

0,7

1,6

2 500

ПДУ-3

вертикальний

кулеподібний

0,66

4

3 000

 

Таблиця 2. Іскробезпечні параметри ПДУ-Ex

Характеристика

Значення

Максимальна вхідна напруга Uі, В

31,8

Максимальний вхідний струм Іі, мА

88

Максимальна внутрішня ємність Сі, мкФ

0,08

Максимальна внутрішня індуктивність Lі, мГн

 8

 

Поплавкові сигналізатори ПДУ

Для сигналізації рівня використовуються одно - і дворівневі датчики з циліндричним поплавком ОВЕН ПДУ-1, ПДУ-2 і з кулеподібним поплавком ПДУ-3 (табл. 1, рис. 1), а також трирівневі датчики із кулеподібним поплавком ПДУ-3.3.

Датчики ПДУ виготовляються з нормально розімкненими і нормально замкненими типами контактів. Для підмикання до зчитувальних пристроїв датчики забезпечені дротами НВ 0,35 або силіконовим кабелем AWG24. Датчики випускаються з вертикальним і горизонтальним типом монтажу.

Поплавкові датчики з вибухозахистом типу «іскробезпечне коло» 0 Ex ia IIC T4 Х призначені для експлуатування на вибухонебезпечних виробництвах – в ємностях з вибухонебезпечними середовищами. Експлуатування датчиків у вибухозахищеному виконанні ПДУ-Ех допускається тільки спільно з іскробезпечним обладнанням з маркуванням вибухозахисту Ex ia IIC і вихідними іскробезпечними колами з параметрами: U0 ≤ Ui, I0 ≤ Ii, С0 ≥ Ci + СК, L0 ≥ Li + LК де СК і LК (де СК і LК – ємність та індуктивність з'єднувальних кабелів). Іскробезпечні параметри ПДУ-Ех наведено в табл. 2.

 

Поплавкові датчики рівня ПДУ-И та ПДУ-RS

 

Поплавковий датчик рівня ПДУ-И

Рис. 2. Поплавковий датчик рівня ПДУ-И

 

Поплавковий датчик рівня ОВЕН ПДУ-И призначений для безперервного перетворення рівня рідини в уніфікований вихідний аналоговий сигнал 4...20 мА (рис. 2). Поплавковий датчик рівня ПДУ-RS призначений для безпе­рервного перетворення рівня рідини в цифровий сигнал стандарту RS-485 (Modbus).

Принцип дії ПДУ-И полягає в наступному: поплавок з постійним магнітом разом з рівнем рідини переміщується по штоку, в якому знаходиться матриця герконів і опорів. Під впливом магнітного поля відбувається спрацьовування герконів, коло замикається за схемою тридротового потенціометра. Під час змінення рівня рідини змінюється вихідний опір датчика, який перетворюється у вихідний сигнал 4...20 мА, пропорційний рівню рідини.

Ці рівнеміри призначені для використання у складі систем кон­тролю та регулювання рівня рідин (води, водних розчинів, світлих нафтопродуктів та інших рідких середовищ, у тому числі й агресив­них, за винятком корозійно-активних за відношенням до матеріа­лу датчиків) у різних резервуарах, у тому числі під тиском, і розраховані на діапазон перетворення до 4000 мм з дискретністю ±10 або ±5 мм. Датчики випускаються у різних варіантах, що ­відрізняються один від одного довжиною вимірювальної частини, типом корпусу та кроком встановлення герконів. Діапазон вимірюваних температур: від -60 до +125 °С.

 

Новинки поплавкових датчиків рівня

Компанія ОВЕН готує до випуску новинку: поплавковий датчик рівня ОВЕН ПДУ-4, що призначений для контролю рівня хімічно­ агресивних середовищ і корозійних рідин. Датчик має мініатюрні розміри, стійкий до хімічно агресивних речовин, матеріал датчика – ПВДФ (полівініліденф­торид).

 

Застосування поплавкових датчиків

Поплавкові датчики рівня ОВЕН мають всі регламентуючі нормативні документи для їх застосування на промислових об'єктах. Датчики в тому числі можуть використовуватися в умовах сильної вібрації та хвилювання рідини, наприклад, для контролю рівня в транспортних засобах: вантажівках, тепловозах, танкерах. У таких випадках для усунення впливу вібрації рідини поплавковий датчик поміщають в демпферну трубу діаметром більшим за розмір поплавця.

Вибираючи датчик необхідно в першу чергу враховувати умови експлуатування, тобто характеристики середовища: електропровідність, в'язкість, щільність, наявність сторонніх частинок, межі робочої температури і тиск. Важливо враховувати також матеріал резервуара (металевий, неметалевий) та виконання датчика (стандартний, вибухозахищений, корозійностійкий тощо). Широкий асортимент продукції ОВЕН дозволяє підібрати датчик рівня для будь-якого завдання.

 

 

Зворотній зв'язок