Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Датчики ОВЕН для автоматизації автоклавів

Mar 17, 2021 11:18

Харчова промисловість – одна з найважливіших галузей в нашому житті. До її складу входить безліч галузей: борошномельно-круп'яна, масложирова, м'ясна, молочна, цукрова та інші. Харчова промисловість постійно розвивається — з'являються нові процеси та технології виробництва, нові способи зберігання і обробки продукції. І лише автоматизація технологічних процесів у галузі може забезпечити дотримання температурних режимів, безперебійну роботу обладнання і, відповідно, підвищити продуктивність, забезпечити випуск якісної продукції та економію коштів. У цій статті розглянемо, які датчики використовуються для автоматизації автоклавів.

 

Автоклави широко застосовуються в харчовій промисловості на процесах, що потребують нагрівання під тиском, наприклад, для стерилізації, пастеризації та приготування продуктів. Для якісного виконання технологічного процесу автоклав повинен бути забезпечений датчиками тиску, температури і рівня.

 

Розглянемо, які датчики ОВЕН можна застосовувати під час автоматизації автоклавів.

Датчики ОВЕН для автоматизації автоклавів

 

Кондуктометричні датчики рівня

Кондуктометричні сигналізатори рівня ОВЕН ДС.ПВТ.М20х1,5

 

Кондуктометричні сигналізатори рівня ОВЕН ДС.ПВТ.М20х1,5 зі стрижнем в основному застосовуються у вертикальних автоклавах.

 

Завдяки конструкції датчики витримують температуру до + 240 °С, тиск до 2,5 МПа. Особливості конструкції виключають накопичення рідини на датчику, тим самим запобігають помилковим спрацьовуванням.

 

Для обробки сигналів з кондуктометричних датчиків рівня і передачі даних на контролер рекомендується застосовувати сигналізатор ОВЕН БКК1. Пристрій вимірює до чотирьох рівнів струмопровідної рідини. Головна перевага — простота налаштування і зручність монтажу.

Також можна застосовувати модуль вводу сигналів кондуктометричних датчиків ОВЕН МК110-4К.4Р.

 

Датчики температури

Датчики температури використовують для вимірювання і контролю температури всередині автоклава, тому що для процесу стерилізації вкрай важливо оцінювати динаміку її змінення на кожному з етапів (нагрів, стерилізація та охолодження).

 

У деяких моделях автоклавів для визначення готовності продукту передбачено датчик температури продукту. Температура — параметр принципово важливий для побудови графіків варіння і ведення архівів. Для вимірювання температури всередині автоклавів широко застосовується термоопір ОВЕН ДТС035.

 

Корпус датчика виготовлено з харчової нержавіючої сталі. Конструктивне виконання з рухомим штуцером М20х1,5 мм забезпечує зручність монтажу. При використанні платинових ЧЕ датчик витримує температуру до + 500 °С.

Термоопір ОВЕН ДТС035

 

Для монтажу рекомендується застосовувати бобишки Б.П або Б.У і за необхідністю гільзи захисні ОВЕН ГЗ. Рекомендації по підбору можна подивитися в статті «Арматура для датчиків температури». Для підключення датчиків до контролера використовується кабель типу МКЭШ.

Застосування бобишок і гільз для монтажу ДТС035

 

Датчики тиску

Перетворювачі тиску ОВЕН ПД100И-1х1

 

 

Другий принципово важливий параметр для стерилізації продукту — це тиск. Даний параметр регулюється або парою, або стисненим повітрям. Так само, як і температура, тиск відображається на графіках варіння і в архівах.

 

Для вимірювання тиску в автоклавах часто використовують перетворювачі тиску ОВЕН ПД100И-1х1. Датчики мають широкий діапазон вимірювання тиску: 0,016 ... 4,0 МПа, три виконання штуцера для приєднання до процесу: М20×1,5 мм, G1/2, G1/4.

 

 

Теплова обробка здійснюється при температурі вище +100 °С, тому для захисту мембрани перетворювача тиску рекомендується використовувати відвідні трубки ОВЕН ТО.

 

Трубки відвідні ОВЕН ТО призначені для відведення температури до +150 °С, мають приєднання до процесу М20×1,5.

 

Для встановлення перетворювача тиску або відвідної трубки на об'єкті використовуються бобишки, а для підключення до контролера – кабель МКЭШ 2×0,5.

 

Для встановлення перетворювача тиску або відвідної трубки на об'єкті використовуються бобишки

Автоматизована система керування автоклавом (АСУА)

Компанія ОВЕН розробила готове рішення для керування автоклавом — ОВЕН АСУА. Ця система має низку переваг: це повністю автоматичне керування без втручання оператора, на відміну від тих, де оператор вручну вмикає кожен наступний етап. Якщо, наприклад, не вистачає пари, то система перераховує формулу стерилізації, збільшуючи час етапу – по 9 точок на етапі нагріву і охолодження. У системі здійснюється ведення архівів і побудова графіків стерилізації. Передбачено кастомізацію ПЗ за вимогами клієнта.

 

АСУА забезпечує точне регулювання і підтримання встановлених параметрів, що підвищує ефективність експлуатації обладнання, знижує кількість виробничого браку продукції та витрати на енергоносії.

 

Систему керування автоклавом АСУА можна застосовувати як для нових автоклавів, так і для модернізації наявних автоклавів з різним типом керування (ручним або напівавтоматичним).

 

 

 

Зворотній зв'язок