Тел: +38 (057) 720-91-19 Email: sales@aqteck.com.ua; support@aqteck.com.ua Viber (тільки текстові повідомлення) 61153, м. Харків, вул. Гвардійців Широнінців, 3А 0-800-21-01-96
0-800-21-01-96 ТЕХПІДТРИМКА
( безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів по території України )

Арматура для датчиків температури

Jul 24, 2020 14:10

Існує багато варіантів монтажу датчиків температури у вимірювальній системі. Для простоти встановлення пропонуємо розглянути асортимент супутньої арматури і варіанти встановлення датчиків.

Розглянемо два варіанти монтажу датчиків температури:

  • канальне кріплення;
  • накладне кріплення.

Два варіанти монтажу датчиків температури

Канальне кріплення

Канальне кріплення є найпоширенішим. Найбільш використовуваним є нарізне приєднання датчика до процесу. Для цього приєднання потрібний посадковий отвір з внутрішньою наріззю. Але найчастіше стінка труби, бака або іншої ємності буває занадто тонкою, тому необхідно використовувати додатковий пристрій – бобишку, яка приварюється до ємності.

У компанії ОВЕН представлено три види бобишок:

У компанії ОВЕН представлено три види бобишок

При підборі бобишок необхідно вибирати висоту бобишки з урахуванням довжини занурення датчика температури, який монтується в бобишку.

 

!!!! Для різних типів датчиків використовуються різні види бобишок.

Датчики з незнімним нерухомим штуцером просто вкручуються в бобишку. Для монтажу використовуються пряма (Б.П. 1) або кутова (Б. У1.) бобишки.

Датчики з незнімним нерухомим штуцером просто вкручуються в бобишку.

Датчики з незнімним рухливим штуцером, який пересувається від комутаційної головки до упорної шайби, встановлюються в бобишку з внутрішнім упором, який не дозволяє «провалитися» упорному кільцю, а далі вкручується сам штуцер. Для монтажу використовується пряма бобишка (Б.П. 2).

Для монтажу датчиків з незнімним рухливим штуцером використовується пряма бобишка (Б.П. 2)

Датчики з гладкою монтажною частиною встановлюються спочатку в рухливий знімний штуцер ОВЕН ШП, який можна закріпити в будь-якому місці робочої частини датчика.

Штуцер рухливий складається з двох частин, що з'єднуються між собою наріззю і фторопластовим ущільненням між ними. За допомогою з'єднання цих двох частин ущільнення стискається, і штуцер фіксується на монтажній частині датчика в потрібному місці. Далі датчик зі штуцером монтується в бобишку Б.П.1 або Б.П.2.

 

!!!! Під час вибору ШП варто враховувати:

  • діаметр монтажної частини датчика;
  • матеріал сталі, з якої виготовлений штуцер, оскільки матеріал штуцера повинен відрізнятисяза максимально допустимою температурою та витривалістю стосовно робочого середовища від матеріалу робочої частини перетворювача температури. Ущільнення з фторопласту-4, що використовується в штуцерах ОВЕН, розраховане на температуру -80...+260°С. При більш високих робочих температурах використовують цілісні штуцери.

Приклад монтажу ШП і датчика

 

Для додаткового захисту датчиків температури використовуються гільзи захисні ОВЕН ГЗ.

 

Для захисту датчиків температури, монтажна частина яких працює в середовищі з тиском вище допустимого, використовуються захисні гільзи. Також гільзи дають змогу безпечно виймати датчик або виконувати його заміну без розгерметизації та зупинення технологічного процесу.

У разі необхідності вимірювання середовища, агресивного до матеріалу датчика, використовуються гільзи з матеріалу, який є нейтральним до середовища вимірювання.

 

Гільзи встановлюються в бобишки типу Б.П.1 або Б.П.2.

Для додаткового захисту датчиків температури використовуються гільзи захисні ОВЕН ГЗ.

Варіанти заповнення пустот між перетворювачем температури і гільзою захисною: рідке мастило і термопаста.

Досягти гарного контакту «метал-метал» практично неможливо, між ними завжди буде залишатися повітря, що впливає на показання датчика. Для усунення відхилень в показаннях за допомогою збільшення теплопровідності та мінімізації теплової інерції повітряний прошарок можна заповнити термопастою або трансформаторним мастилом.

 

Варіанти заповнення пустот між перетворювачем температури і гільзою захисною: рідке мастило і термопаста.

 

Накладне кріплення

Цей спосіб монтажу має переваги, тому що не вимагає створення посадкового місця для контакту безпосередньо з середовищем.

Накладний датчик (наприклад, ДТС324, ДТС224, ДТС424, ДТС434) потрібно встановлювати на робочій неізольованій ділянці труби. Для максимально точних показань рекомендується:

  1. Зачистити трубу в місці контакту з датчиком.
  2. Використовувати термопасту для збільшення теплопровідності.
  3. Використовувати хомут або гвинт для фіксації.

 

Накладний датчик (наприклад, ДТС324, ДТС224, ДТС424, ДТС434) потрібно встановлювати на робочій неізольованій ділянці труби. Накладний датчик (наприклад, ДТС324, ДТС224, ДТС424, ДТС434) потрібно встановлювати на робочій неізольованій ділянці труби.

 

!!!! Використовуючи накладний датчик температури потрібно пам'ятати, що показання такого датчика є непрямими; інерція показань залежить від товщини стінки труби, теплопровідності матеріалів, правильності монтажу датчика.

 

 

 

 

Зворотній зв'язок